Una mica d’historia

L’Agrupació Ciclista Montjuïc, “la Grupa”, és un club que compta quasi bé amb 100 anys d’història, al llarg dels quals ha deixat una profunda empremta en el ciclisme català a tots els nivells. Vols saber com vam començar?

El dia 7 d’octubre de 1917, Llorenç Cabrol Nadal va reunir a casa seva, al carrer Creu dels Molers, nº 40, un grup d’amics i afeccionats al ciclisme que van acordar la creació d’un grup ciclista

L’acta de naixement de la Grupa recull aquest moment històric:

Con esta fecha se ha acordado la formación de un grupo ciclista denominado “Montjuich” que servirá para fomentar dicho sport entre los elementos ciclistas, organizando excursiones, carreras, etc. (…) Todos ellos han efectuado la 1ª excursión al campo de aviación de La Volanteria. Salida a las 2 ½ de la tarde. Recorrido 35 Kmts.(…) La cuota mensual será de cincuenta céntimos.

Al llarg de la seva història, la Grupa ha organitzat importants curses1 , entre les quals es troben la Primera Cursa Ciclocros cel.lebrada a Espanya, el 26 de gener de 1922, vàries curses en la Pujada del Castell de Montjuïc, el Campionat de Catalunya de Ciclo-Cros, el Premi Inauguració (durant 56 anys, fins el 1988), i la Barcelona-Andorra (la qual, juntament amb altres sis proves organitzades per sengles clubs, va donar pas a la creació de la Setmana Catalana), entre d’altres.

En els seus anys daurats, (entre 1929 i 1950), la Grupa va arribar a obtenir fins a 140 triomfs per equips2 , destacant entre ells els dos únics Campionats de Catalunya Interclubs en pista que s’han organitzat i l’únic campionat Interclubs per carretera. Igualment, va obtenir quatre trofeus Masferrer i vàries victòries a la Volta Ciclista a Catalunya de 1933.

De la nostra Agrupació han sortit grans corredors3 , tant de categoria nacional com internacional, així com directius4 de gran vàlua que han contribuït a fer més gran aquesta entitat.

Durant algun temps, el nostre club va arribar a ser la base de la Selecció Espanyola5 de ciclo-cros.

L’any 1946, vam arribar a la xifra de 1.000 associats, concedint el carnet nº 1.000 a Don Epifani Fortuny, Baró d’Esponellà, com a soci d’honor.

El nostre himne6 és una de les més entranyables senyes d’identitat d’aquest club quasi bé centenari.

—————————————————————————————————————

1. Principals curses organitzades
• Primera Cursa Ciclo-Cros cel.lebrada a Espanya, 26 de gener de 1922
• Vàries Curses en la Pujada al Castell de Mont juïc (La Mont-Faron Catalana)
• Primeres Curses Internacionals cel.lebrades en el circuit de l’Exposició del Parc de Montjuïc.
• Una en Honor de Vicente Trueba.
• Una altra a benefici del malograt Cepeda, mort en accident mentre disputava la Volta Ciclista a França. Aquesta cursa era al mateix temps en honor a l’equip espanyol que va acabar aquell any la Volta Ciclista a França (Cardona, Prior i Bachero), amb la participació d’importants corredors internacionals, destacant Gino Bartali entre ells.
• Curses Internacionals en el Parc de la Ciutadella de Barcelona, participant, entre d’altres, els asos internacionals Majerus i Matias Clemens.
• Creació dels Campionats de Catalunya per a Infantils.
• Campionat de Catalunya de Ciclo- Cros.
• Campionat de Catalunya per a Independents.
• Trofeu Santiago Jaumandreu.
• Premi Inauguració (durant 56 anys, fins el 1998).
• Premi Tallers Columbo.
• La Mossèn Borràs.
• La Barcelona –Andorra ( que junt amb altres sis proves organitzades per sengles clubs va donar pas a la creació de la Setmana Catalana).

2. Principals victòries per equips
• 140 triomfs per equips contabilitzats entre els anys 1929 i 1950, destacant entre ells els dos únics Campionats de Catalunya Interclubs en pista que s’han organitzat i l’únic campionat Interclubs per carretera.
• A diversos campionats d’Espanya de Ciclo-Cros, categoria lliure.
• A quatre trofeus Masferrer.
• A la Volta Ciclista a Catalunya de 1933.
• Al Criterium d’ Asos cel.lebrat al Retiro de Madrid.

3. Corredors que es van iniciar o formar a l’A.C. Montjuïc fins el 1950:
Nacionals:

Julián Gómez, Manuel Alegre, Juan Fargas, José Busqué, Manuel Martínez, Juan Plans, Antonio A. Sancho, Juan Gimeno, José Campamà, Ricardo Ferrando, Juan Salarich, Mariano Gascón, Manuel Izquierdo, José Botanc, Ramón Aguilar, Simón Monreal, José Moré, Joaquín Filba i Gabriel Saura.

Estrangers:

Durant el 25 i 26 de maig de 1921, el francès Regnier i el mallorquí Bover van guanyar les 24 Hores en Pista , 4.907 voltes, 660 Km., defensant el nostres colors i vencent amb autoritat a famoses parelles com Roger-Ducós, Roux-Pellisser o Menáger-Veillet.

El 1940, en plena 2ª Guerra Mundial, els luxemburgesos Mathias Clemens i Jean Majerans es van inscriure al nostre club, quan les possibilitats de tornar a la seva pàtria eren escasses.

4. Directius

L’Entitat, com a tal, es va fer càrrec durant tres anys consecutius de la Presidència del Comitè Regional de Catalunya i la U.V.E.

Alguns dels Presidents del nostre club han estat: Llorenç Cabrol, José Rex, Mariano Millá, Arturo Amat, José Busqué, Vicente Mengual, Lluis Más, Aurelio Bisbe, Miguel Molleví, Gabriel Salvat, Gabriel Cos, Luis Cots, Simón Monreal, Juan Benedit, Rafael Murall, Luciano Blasco, Arturo Blasco, Josep Campamá, Miguel Molías, Pedro Guitart, Pau Cabrol, José Ant. Mañas, Rodolf Jover, Xavier Jover i el nostre actual president Joaquim Ferri.

5. Selecció

En dues ocasions que Espanya va acudir a París per a participar en el Criterium Internacional de Ciclo-Cros, l’equip espanyol va estar format en la seva quasi totalitat per corredors de la Grupa: Salarich, Gascón, Campamà i Casamada. En una altra ocasió va estar format per Joaquín Olmos, Casasayas i Vidal, junt amb els quatre “Gruperos” esmentats anteriorment.

6. Himne oficial de l’A.C. Montjuïc

L’ENCIS DE LA “GRUPA”

I

Si sentiu per el ciclisme
Una forta inclinació
No deixeu d’afiliar-vos
a la nostra Agrupació
¡ la Montjüic!
és l’entitat que més personifica
el noble esport del pedal
la que marxa a l’avantguarda
del ciclisme nacional
¡ la Montjüic!

Els de la “Grupa”
amb alegria
de nit i de dia
cerquem la ruta
que ha de portar-nos
per nostra gloria
a la victoria
més absoluta.
Brindem a coro
I amb noble euforia
Per la victoria
de nostra “Grupa”

II

Més enllà de les fronteres
competint amb els millors
assolirem nom i fama
nostres invictes colors
¡ el blau i el verd
! símbols eterns
de nostra hegemonia
triomfadora amb mil empreses
per l’audacia i valentia
dels nostres braus corredors
¡ sempre els millors !

(Lletra d’Antoni Vila, sobre la música de “La canción de la espada”, de la zarzuela “El huésped del sevillano”)

Did you enjoy this post? Why not leave a comment below and continue the conversation, or subscribe to my feed and get articles like this delivered automatically to your feed reader.

Comments

No comments yet.

Sorry, the comment form is closed at this time.